Skip to main content

Vežbe za pluća: ako hoćeš da letiš moraš da dišeš

vežbe za pluća
Spread the love

More je rođeno za vežbe za pluća. A stara veštičja deviza glasi: ako hoćeš da letiš, morad da maš čista pluća.

Jesen se ove godine produžila na moru, pa sve one radosti koje nam je davala u septembru daje i na pragu zime.

 Sunce jarko sija, dajući privid leta. Kao da je tvorac rešio da nagradi u vreme korone ljude,darivajući im vitamin D iz sunca. Ali, malo ko to koristi.

Veštice iskoriste i najmanji „ kvantić“ svetlosti do kraja. Treba nam za  silnu energiju koju potrošimo u kontaktu sa ljudima.

Uživam u suncu i energiji Grblja. A Grbalj je  predeo između Budve i Kotora. Ili, kako jedna stara, nekada zabranjena pesma kaže: „od tunela do tunela dvadeset je srpskih sela“. Misli se na tunel na izlazu iz Budve do tunela na ulazu u Kotor. Grbljani veruju da je knez Lazar Hrebeljanović zapravo iz Grblja i da mu je prezime bilo toliko teško za izgovor da su  Italijani lomili jezik i pisali ga kao Grbljanović..Jer je iz Grblja.

  Ko će se vraćati u zagušljivu i prljavu prestonicu, Beograd, koja iz daljine liči na jedan veliki, lepljivi, tromi organizam  kome su oči razroke ( zbrkane misli)!

  Ovde šetam plažom, i udišem miris daleke pučine i školjki, nekada naiđem na neku krabu koju je talas izbacio pa je vratim u more, ili zatvorenu školjku za koju verujem da je još živa, jednom na celo jato sardelica koje su umrle na pesku. Tu smo Neša, Maša i ja ( devojka koja je pobegla iz Beograda u ovo plavetnilo) često sakupljali đubre po plaži koje čovek ostavi. To je naša dužnost, bez hvalisanja i priče okolo kako smo to radili. Jednostavno, sakupimo plastiku, kese i sve ono što se ne raspada i odnesemo do kontejnera a nama ostane čista i divna plaža u kojoj zatim uživamo i mi i drugi retki posetioci.

Uz more dišem sasvim svesno i tada mi metla uopšte nije potrebna. I bez nje letim.

Udišem so i jod i osećam smiraj. Klizim po mekom pesku utabanom od vrednih talasa. Najlepši tepih na svetu koji stvara rupicu iz kojih izlazi vazduh.

Kad se umorim od šetnje sednem na pesak i počinjem da radim vežbe za pluća.

Koristim Nišijeve vežbe. To je  Japanac, Kacudžo  Niši, čije su vežbe oporavile moju kičmu  stradalu od  dugotrajog sedenja pred kompjuterom  i pisanja.Veoma ga poštujem i cenim.

U pročišćenju pluća čovek treba da koristi prirodne metode. Čovek je deo prirode i ništa mu  bolje ne može pomoći u čišćenju organizma od  same prirode i onoga što ona daje.

Za vežbe za pročišćenje pluća treba dnebno izdvojiti pet minuta. Razume se, treba potražiti kakvu šumu ili livadu, gde ima čistog vazduha i birati da to bude lepo mesto – estetika  ima dodatni lekoviti uticaj na nas.

Ne treba raditi vežbe na  mestima gde ima bolesnog drveća, ili suvog ili gde je posečena šuma. To će nas ogorčiti,  dodatno i rastužiti.

Mesto mora da ima ravnotežu i harmoniju da bi blagotvorno delovalo.

Ukoliko ste prinuđeni da vežbe radite u zatvorenom prostoru, gledajte da prostorija bude čista i da u njoj ne bude veštačkih materijala. Linoleumi i laminati nisu preporučljivi. Za zdravlje pluća najbolji su drveni podovi. Najbolje da prozor bude otvoren ili bar da je prostorija dobro provetrena.

 Niši preporučije sobnu fontanu kako bi vazduh bio ovlažen. Ili čašu obične tople vode koja se postavi na pod. U nju može da se nakapa neko eterično ulje. Vlažan vazduh je važan za sluzokožu nosa. Kada je vazduh suv, smanjuje se zaštitna snaga sluzokože. Ako živite u stanovima sa centralnim grejanjem obavezno je da negde držite posudu sa malo vode. Ona će održavati idealnu vlažnost i pomoći će da san bude čvršći.

Radiću vežbu za pročišćenje pluća i sakupljanje životne energije. Jednostavno je. Sednem u stav lotosa ( prekrštene noge sa rukama na kolenima), može i na  pete, na kraju, kako je najudobnije.

Lagano brojim dok udišem: jedan, dva, tri, četiri.

Zatim zadržavam vazduh u plućima i brojim: jedan, dva, tri, četiri.

Lagano izdišem i brojim: jedn, dva, tri, četiri.

Zadržavam disanje, brojeći: jedan, dva, tri, četiri

Ovu vežbu raditi jednom u deset dana, kad god nađete mesto gde je čist vazduh..

Ova vežba čisti pluća savršeno.

Može da se poduži brojanje i do šest. Ona je malo teža ali daje bolje rezultate.  Vežbu sa brojanjem do šest raditi jednom mesečno.

Postoji i vežba „ nežno disanje“ koja, takođe, odlično pročišćava pluća, poboljšava stanje kože, mišića i tetiva.Ona se ne može savladati brzo. Uspeh je u njenom sporom izvođenju. Njome se ovladava za par meseci, pa – ne žurite.

Na otvorenom se sedne u položaj lotosa, u zatvorenom na stolicu za čiji se naslon priljube leđa.Maksimalno se opuštajte. Uzdah i izdah su lagani, nežni, ravnomerni i dosta duboki.Dubina udaha se povećava postepeno, svakog dana. Udah i izdah moraju da budu nečujni, bez ulaganja napora. Vazduh koji se udiše mora da ide u tankom mlazu, bez ubrzavanja ili usporavanja.

Udah: jedan, dva, tri.

Iizdah: jedan, dva, tri.

Uradite tri, četiri udaha i izdaha.

Druge nedelje radite četiri ili pet udaha i izdaha. Treće nedelje povećavajte do broja šest.

Kada završite vežbu,  ruke raširite sa udahom u visini ramena, sa izdahom ih stavite ne mesto solarnog pleksusa. Onda ih vratite na kolena i  nekoliko minuta dišite normalno. To je to.

Deluje obično i beznačajno. Ali ima ogromnu moć i daje sjajnu energiju. Verujte na reč i probajte.

              Zapisi pegave veštice

beograd car dušan cern crkva crna gora Dijana Dimitrovska dinastija dirigent doktor film freske gitara glumac glumica istorija istoričar karcinom klasična muzika knez lazar knjiga kosmos kosovo i metohija kosovski boj manastir more muzika muzičar narodno pozorište nemanjići pesnik pisac pozorište profesor reditelj slikar slikarka Srbija srednjovekovna srbija stefan nemanja stefan prvovenčani teatar turci tvrđava umetnost vukan nemanjić

Pridruži se onima koji čitaju

San, slika Anrija Rusoa.

Pridruži se klubu čitalaca

анри русо

disanje, kacudžo niši, pluća, vežbe, vežbe za pluća, zapisi pegave veštice


Dijana Dimitrovska

Novinar, pisac, copywriter

Оставите одговор

Kupi pdf knjige