Skip to main content

Dr Danica Cvetković, doktor zapadne i istočne medicine

dr danica cvetkovic
Spread the love

   Dr Danica Cvetković zna tajne i istočne i zapadne medicine. U njenu ordinaciju u Beogradu dolaze na akupunkturu , ozonoterapiju, homeopatiju dolaze Kinezi. Sa njom razgovaraju na kineskom i osećaju se kao kod kuće. 

  – Savladala sam jezik dok sam tamo studirala tradicionalnu kinesku medicinu – kaže dr Danica Cvetković. – Bilo je to pre tridesetak godina. 

Kinezi gojazni

 O Vratili ste se pre korone iz Kine. Šta se promenilo u odnosu na vreme kada ste tamo živeli?

– Prvo što sam primetila jeste gojaznost. Nisam verovala da će se to ikada dogoditi. Toga ranije nije bilo. Drugo, svi voze automobile, električne bicikle i motore,a  bicikale koji su bili glavno prevozno sredstvo, postaju retkost. U Pekingu sam odsela u malom hotelu od dvadesetak spratova, a pored nas se vinuo u nebo hotel sa 70 spratova pravljen u obliku pčelinjih saća. Dakle, sve je  ogromno.

Dobri muževi
U kineskoj porodici glavni su muškarci. Oni kuvaju, čiste, čuvaju decu, dok su žene malo – opuštenije. U priporemanju obroka, učestvuju i deca koja uglavnom seckaju ili čiste povrće- kaže dr Danica Cvetković.

O Da li su otvoreniji nego nekada?

-Danas svi Kinezi govore engleski, a nije bilko tako. Bili su uplašeni nekada kada ih stranac nešto pita, sada su veoma ljubazni.

Bez depresije

O Čega ima kod nas a nema u Kini?

 – Nema depresije. Kinezi uopšte nemaju depresije. Zatim, gotovo da nemaju probleme gastrointestinalnog trakta jer ne piju kravlje mleko. Kardiovaskulartni problemi su takođe za njih nepoznanica.

 Nema ni raka kože.

Hrana

Kinezi kratko prže hranu, na jakoj vatri da bi s e stvorila korica koja ne dozvoljava da se povrće ili meso osuši. Ako hoćete da meso bude hrskavo a  mekano, uvaljajte ga pre prženja u umućeno belnce.

O Da li je ovo poslednje zbog toga što se Kinezi ne sunčaju?

– Da. Retko vidite Kineze da se sunčaju! Boje se  UV zračenja kao đavola. Razlog je u estetskim detaljima. Kinezi mogu da pocrne ali istovremeno i žute! A oni, vole belu kožu i pate za njom. Sve će uraditi da je izbele.

 O Tako,dakle, Kineskinje čuvaju svoju mladost?

-Da,  dok na zapadu dame  usporavaju stvaranje bora, na istoku je najpopularniji antiejdžing zapravo izbeljivanje kože.

Đumbir

  Đumbir je  koren bez koga Kinezi ne bi mogli da žive. Koriste ga sve i svašta.

 Neophodan je za ribu. Jer je riba nezamisliva bez dva tri kolutića đumbira.

 Stavlja se na kožu i na kosu, radi lepote.

 Stavlja se kao obloga protiv upala.

 Koristi se u akupunkturu ( listić đumbira preko koga ide moksa).

  O Zahvaljujući čemu su vitke?

-Za  prosečnu Kineskinju je najvažnije da ostane vitka Gojaznost je za njioh  noćna mora. Posebno je popularna akupinktura  za mršavljenje. Ubadanjem iglica u posebne tačke, Kineskinje održavaju vitku liniju.

 O Da li je akupunktura zaista toliko moćna?

 – Akupunktura leči sve bolesti a kod najtežih bolesti ona  pomaže da se lakše podnesu. Najefikasnija je kod migrena, reume, astme, kod problema sa plućima, alergija, ekcema, diskushernije, išialgije, anksioznosti, nesanice. Pomaže kod bolnog ramena, polineuropatije.  Akupunktura rešava uspešno  bolesti vezane za  neurologiju,  reumatologiju, sterilitet.

  Za početna stanja je potrebno od sedam do deset tretmana. Ako je bolest hronična onda je potrebna veća upornost i više tretmana.

  Kod bolesti kao što su  reumatoidni artritis, lupus, multipleks skleroza, akupunktura može da pomogne tako što smanjuje bol koji prati te bolesti.Sa hroničnim i autoimunim obojenjima mora upornije da se bori.

Zdraviji od nas

O Generalno, da li žuta rasa manje oboljeva?

– Kinezi neće dozvoliti da sebe dovedu u hronično stanje bolesti. Oni su naučeni da poštuju režim dana i noći.U tom smislu, može se reći da manje oboljevaju od zapadnjaka.Oni idu  u krevet pre 23 časa jer se smatra da se u periodu od 23 do 3  regulišu najvažniji procesi u organizmu, kao što je žučna kesa, jetra,  tada se balansira energija či- ki, nivelišu hormoni i detoksikuje organizam.

 Saveti
Kada nas zaboli glava trebalo bi pritiskati tačku između palca i kažiprsta, najmanje dva minuta.
 Za potljačni bol, pritiskati tačku iza  resica, dva minuta.
 Za vreme ciklusa Kineskinje uizimaju kuvane datule ( kineske urme) koje umanju krvarenje

 U tom periodu  smanjuje se lučenje kortizona i parasimpatički nervni sistem pojačava aktivnost što nam omogućava da se odmorimo i da u toku dana budemo aktivniji. Taj sporotalasni san važan je za memoriju i dobro učenje, pa su otuda bolji đaci oni koji  ranije idu u krevet.

 O Zašto Kinezi umeju bolje od nas da se štite od bolesti?

-Oni su majstori za svoje telo. Mnogo pre nas oni umeju da osete  vesnike bolesti. Njihova tradicija da se okreću ka unutra omogućila im je da budu brži od bolesti. To je – najbnolja preventiva.

O Šta radi prosečan Kinez kada oseti da će se razboleti?

– On će prvo potražiti pomoć od akupunturiste a  uporedo će koristi tradicionalne kineske lekovi( biljke).Kineski lekari imaju izvrsnu dijagnostiku a to je puls i jezik na osnovu koje svako ume da  proceni da li se i šta menja u organizmu. Uzimaju antiobiotike  mnogo ređe nego zapadna kultura.

Dijana Dimitrovska

 

beograd car dušan cern crkva crna gora Dijana Dimitrovska dinastija dirigent doktor film freske gitara glumac glumica istorija istoričar karcinom klasična muzika knez lazar knjiga kosmos kosovo i metohija kosovski boj manastir more muzika muzičar narodno pozorište nemanjići pesnik pisac pozorište profesor reditelj slikar slikarka Srbija srednjovekovna srbija stefan nemanja stefan prvovenčani teatar turci tvrđava umetnost vukan nemanjić

                        Dijana Dimitrovska

Pridruži se onima koji čitaju

San, slika Anrija Rusoa.

Pridruži se klubu čitalaca

анри русо

akupunktura, dr danica cvetković, istočna medicina, kineski jezik, ozonoterapija


Dijana Dimitrovska

Novinar, pisac, copywriter

Оставите одговор

Kupi pdf knjige