Zvonimir Đukić, ili Đule Van Gog uvek je nekako na početku.

Kada bih mogao da krenem iz početka / počeo bih daleko odavde / pustio bih da bujica me nosi…

Ovako peva Đule Van Gog na novom albumu koji nosi  naziv„Neumeren u svemu”.  A šta frontmen grupe Van Gog koji, sudeći po izgledu, ipak, nije tako neumeren u svemu, želi u stvarnosti? Odakle bi čovek s kojim su tolike generacije (s)rasle i odrasle  počeo van poezije i rime… 

– Počeo bih tamo gde voda nosi, a ako treba – promenio bih joj i tok. Krenuo bih iz nekog čvstog zagrljaja, koji ti daje slobodu a uvek te privlači da mu se vratiš. 
o Šta misliš, zašto ogromna većina ljudi kaže da nikada svoj život ne bi menjala i da im je njihov najlepši, najdraži i naj, naj?

– Pa zamislite koji je to šamar egu da čovek sam sebi prizna da njegov raskošni lav zapravo je mače? Ali o.k., ako je neko zaista srećan da i u reinkarnaciji uživa u reprizi svega ovoga iz početka, neka mu je po volji i na radost izbora! Daleko od toga da u ovom sadašnjem životu ja nisam srećan, beskrajno ispunjen i zadovoljan, naprotiv, jesam itekako, ali to ne znači da u nekom sledećem životu neću odabrati neki drugi “bioskop”.

đule van gog frontemen grupe van gog na krovu zgrade u oblacima

O Da li ti se u skorije vreme dogodilo da te nešto stvarno zapanjilo? Iznenadilo!?

– Iznenadi me pozitivno skoro svaki dan moj sin i njegovi tokovi odrastanja, percipiranje i, slobodno ponosno mogu reći – zrelost koja izbija iz dečaka od 17 godina.

o Čemu se najviše čudi tvoj sin, u kom duhu ga vaspitavaš?

-Te nove generacije su sve visprenije, one se sve manje iščuđavaju a sve više sami proveravaju kako da odigraju tu životnu “partiju šaha”. Simon je vaspitavan da uvek ima mogućnost izbora, slobode ali i svesti da će sam morati da uči i vadi se iz svojih grešaka.

O Da li se još čudiš gluposti?

– Kao predani hedonista nemam vremena za to, u ovom životu koji je kao bombona- prepuna hormona i koja topi se pod jezikom brzinom aviona!

djule van gog

O Uostalom, kako se braniš od ludaka i ludila? Politike i kvaziintelektualnog bunila? Imaš neki recept?

– Od kreativnog ludila nemam nameru da se branim, uvek je dobrodošlo, bar što se mene tiče. A što se tiče politike i tzv.kvaziintelektualnog bunila – taj “mapet show“ se odlično vari uz kokice i pivo, i još brže zaboravlja.

o Reci iskreno, da li ima neka pesma, ne moraš da je znaš, koja te je u poslednje vreme  dojmila? Knjiga? Film…Bilo šta…

– Drago mi je kada domaći autori ostvare kvalitetna umetnička dela u ovoj našoj zemlji, koja toliko malo ulaže u kulturu. Eto, Bjela je opet napravio izvaredan film “Montevideo 2“ a mlađim generacijama preporučujem knjigu “Veliki rat” mog školskog druga Aleksandra Gatalice.

o Da li ti se događa da stvari izgube moć da te ganu? Kakav je tada život bez emocija?

– Ne želim ni da zamišljam!

o Sećaš li se nekog stvarno šašavog događaja?

– Iskreno ne, jer ceo moj život je nekako sastavljen od potpuno šašavih, duhovitih i spontanih dogadjaja, koji u zagrljaju ludosti daju neki poseban, neizvesni šmek ovoj surovoj stvarnosti koja me okružuje.
oZašto je muzičarima lakše da šarmiraju žene od ostalih “ slobodnih umetnika“?

– Verovatno zato jer muzika ponajviše nosi epitet univerzalnog jezika, a s obzirom da su sve pesme na ovom svetu na neki način ljubavne – eto nama muzičarima platinum kartice do ženskih srca!

o Opšte je poznato da se žene lože na tebe. Cane te je bocnuo…Jesi mu ikada odgovorio  na ono : “ Alo, debela, šta se ložiš, nije ti ovo Van Gogh“.

– Ahahahahaaa, ma sve je to normalno, a još slađe kad posle koncerata odu pravac u zagrljaje svojim jačim polovinama. Cane je moj stari drug, i njegova duhovitost i opaske su ono što ga čini raritetom urbanih legendi beogradskih ulica.

o Da li veruješ u mogućnost opstanka trogulova, da muškarac voli istvremeno dve žene i obrnuto?

– Geometrija mi iskreno nije preterano išla u srednjoj skoli!

o Svakome se u jednom trenutku smuči vlastito zanimanje. Da li ti je došlo da baciš gitaru, da zanemiš, da ne pustiš ni glasa…?

leendarni pevač   i frontmen grupe van gog zvonimir đukić đule

– Smučilo – nikad, a da je bilo lomnjave na putu – jeste! Nema tog druma koji je potpuno ravan i bezbedan, al ja iz ove perspektive svoju krivu Drinu nikad ne bih ispravljao.

o Sad brzo: Bez čega ne bi mogao da živiš? Nikako!Nikada!

-Bez porodice i bez muzike.

o Da li si poželeo da živiš u prirodi? Voliš prirodu i u njoj…šta?

– Volim često da pobegnem podno Kosmaja, i to su ti trenutci kad ili se potpuno isključim da bih čuo tišinu ili poželim da se kao Jovan Memedović u emisiji “Sasvim prirodno“ prepustim zovu divljine. Nema tog restarta koji ti priroda ne može podariti.

o Šta misliš o inicijativi da dozvole korišćenje marihuane u terapeutske svrhe…?

– Ništa novo, naslednici naroda Maja i Inka su odavno uverili farmaceute u pozitivna dejstva marihuane. Uz kontrolu prodaje da se ne pojavljuje škart, zašto ne bi omogućili zaustavljanje razvoja ćelija kancera ukoliko je to moguće konzumacijom marihuane?

reka

o Trčiš, plivaš, teretana, zdrava hrana, duh, smeh, žene, radost, mladi..?

– Pazim se svoje sklonosti ka krajnostima.

o Da li te je nekad supruga prevarila da uzmeš usisivač, da spremiš klopu, opereš sudove, odeš na pijacu…?

– Hahahahaa, pa nije ni sebe, a kamoli mene! Salim se,  21.vek je, i ja stvarno verujem u rodnu ravnopravnost. Sve navedeno mi je normalna i uobičajna aktivnost, s tim što ne umem da kuvam ali zato pažljivo brinem o biljkama u kući.

o Da li si ikada imao nepristojnu ponudu?

– Da čujem, šta nudite?

o Da li ti se dogodilo da ti je tesno na kugli zemaljskoj?

– Kad živiš umesno, ne može ti biti tesno.

                                       Dijana Dimitrovska

Vidi još: Rambo Amadeus

Za više o Đule Van Gog

Prijavi se za besplatne tekstove
San, slika Anrija Rusoa u kojoj naga žena leži na baršunastom otomanu usred džungle iz koje vreba tigar, majmuni i mistični krotitelj zmija

Prijavi se za besplatne autorske tekstove

San, slika Anrija Rusoa u kojoj naga žena leži na baršunastom otomanu usred džungle iz koje vreba tigar, majmuni i mistični krotitelj zmija.