Skip to main content

Prirodne boje na platnima Biljane Karovske

prirodne boje
Spread the love

Prirodne boje su zakon za Biljanu Karovsku. Ona ne beli platno, kao u čuvenoj makedonskoj pesmi, ali ga boji takvim prirodnim bojama i biljnim otiskom da izgleda kao da je brezin list vetar spustio na njen šal.

  Boje koje Biljana napravi od biljaka imaju toplinu, iz njih izbija  sunce, miris zemlje i vode i deluje da je sama duša biljke ostavila svoj  otisak na platnu.

   – To su boje koje leče, ne svojom  hromatikom, već  medicinskim svojstvom koje nose u sebi. Ako se spava na jastučnici obojenoj  žalfijom, lekovita svojstva ove biljke preneće se na čoveka. Ako je vaš svileni šal obojen bojom kamilice, sigurno je da će  svojstva ove biljke uticati na čoveka – kaže Biljana Karovska, likovna umetnica  koja je u Holandiji specijalizovala  eko print  sa bojama biljnog porekla i kao srpska snajka preselila se trajno na Trešnju, Kosmaj.

 To znanje sada prenosi  zainteresovanim polaznicima  na radionicama koje održava u Beogradu. Takođe, pravi ešarpe, odevne predmete, torbe  i cegere od boja jedinstvenih i lekovitih.

 Iako prirodne boje deluju nestalno i neuhvatljivo, one su prilično trajne i izdržljive. O tome svedoče brojni arheološki i istorijski  eksponati stari vekovima. Prastare prirodne boje tkanina sačuvale su svoj odraz i prepoznatljivost.

  –  U prirodi postoje trajne biljne boje koje su  vekovima korišćene – kaže Biljana Karovska. – Recimo  broć  ( Rubia tinktorum) koji ima najjači pigment crvene boje koji se zove  alizarin. Korišćen je 2000 gdina pre nove ere. Zatim indigo koji je bio poznat Vinčanskoj kulturi. On potiče iz  tropskih krajeva i fascinantan je jer je kao kvasac, to je živo biće. U toj boji ima mnogo simbolizma, u  Africi i Aziji je indigo boja imala sakralno značenje.

 Evropski izvor žute je ljubimac ( Reseda luteola) biljka naturlazovana na Mediteranu koja ima vrlo stabilan pigment žute boje koji se koristio za bojenje svile ili vune od najstarijih vremena.

  U Holandiji je Biljana učila kako se prave boje od  biljaka koje su poreklom iz Afrike ili Australije, ali nju je interesovalo koje su biljke koristili prastanovnici Balkana. Otkrila ih je i vratila u život na najlepši način.

  – To su boje dobijene od kadifice, zlatice, žute kamilice, kupine, nevena, hajdučice, krušine, breze, vrbe, žalfije –  navodi Biljana. – Naravno tkanina se bojila korom  voćki, trešnje, šljive, breskve, korišćen je i ruj, nar, crni i ljubičasti luk…

  Nije sve što je staro uvek baš tako i dobro, pa tako ni starinski način bojenja tknine nije uvek bio dobar. Oplemenjen je  novim znanjima i načinima vezivanja boje za materijal.  Stare  biljke – nove formule.

  –  U našem poslu najlepša je stvar što ne možete nikada da dobijete istu  boju, može približno ali nikada identičnu boju – ističe naša sagovornica. –  U Holandiji na specijalizaciji,u različitim delovima sveta radili smo istim bojama i zahvaljujući vodi koja je imala drugačiji Ph i mikrobiološki sastav dobijali potpuno različite nijanse! I kvalitet vode utiče na boju. To je prava alhemija. To je čudesno iskustvo. Zamislite  da u rastvoru sa vodom imate zeleni  materijal koji se na kiseoniku  pretvara u plavo.  Magija, prava magija.

  Boje su u prošlosti bile dragocenost. U Indiji postoji pravac u ajurvedi koji se zover ajurvastra. Tamo, kaže Biljana, tek posle sedam godina rada postaje se master za ljubičastu boju. U Turskoj se kao najveća tajna čuvalo znanje bojenja  u jarko crvenu.

 Umeće bojenja  proizvelo je  16 nijansi  rubija crvene i 12 nijansi indigo boje.

  U Srbiji je broć poznat od pamtiveka. Još su Stari Sloveni  bojili svoju ornamentiku  ovom lepo crvenom bojom, a kaže se i još da će se pre  tkanina raspasti nego što će boja izbledeti.

    Postoje tri prirodne boje koje traju čitavu večnost: crvena bojka od broća,  žuta od  ljubimca i  indigo. Takođe, na Balkanu su narodi koristili  sinj ( Satis tinctorum )koji daje nebesko plavu boju.

   Na svom imanju na Trešnji, Biljana polako formira  organsku baštu. Biljana Karovska i njen suprug Vladimir Nikolić, grafički dizajner i ilustrator  imaju kuću od prirodnih materijala. Okrugla građevina ima krov  od bagremovh i hrastovih greda, i zidove od slame i blata. Tu je sve pirodno i organski.

 Tu Biljana pravi unikatne predivne šalove bojene prirodnim bojama, haljine, suknje, bluze, ekološke torbe i cegere. Ona uz sve to obožava da prepravlja stare stvari kojima menja boju dajući im novi život.

 Tu održava i radionice na kojima podučava eko print i bojenje – dve nerazdvojne disciplina koje dokazuju da umetnost nije iscrpljenja i da ima hiljadu svojih lica.

Zapisi pegave veštice

arheolog beograd car dušan cern crna gora dinastija dirigent doktor film gitara glumac glumica istorija istoričar klasična muzika knez lazar knjiga kosmos kosovo i metohija kosovski boj manastir more muzika muzičar narodno pozorište nemanjići pesnik pisac pozorište profesor profesorka reditelj SAD slikar slikarka srbi Srbija srednjovekovna srbija srpski jezik stefan nemanja stefan prvovenčani teatar turci tvrđava umetnost

Pridruži se klubu čitalaca

San, slika Anrija Rusoa u kojoj naga žena leži na baršunastom otomanu usred džungle iz koje vreba tigar, majmuni i mistični krotitelj zmija

Pridruži se onima koji čitaju

San, slika Anrija Rusoa.

ajurvestra, alizarin, biljana karovska, bolje cveća, broć, holandija, indigo, narodno bojenje, organika, prirodne boje


Dijana Dimitrovska

Novinar, pisac, copywriter

Оставите одговор

Kupi pdf knjige