Skip to main content

Luštica bay, bajka iz krša

luštica bay bajka iz krša

  Kao da je neka magična ruka posejala  seme u kršu iz koga je za par kišnih godina nikla prava bajka.

  Luštica bay Montenegro je grad koji je teško opisivati.  Lepši je od reči.

   I da ne znate da je to na Luštici, pored sela Radovići  u Crnoj Gori,   nikada ne biste pogodili u kojoj ste državi na svetu.

  Skladne i lepo oblikovane kamene kuće sa senovitim terasama, drvenim škurama, vitkim lukovima, i kaskadama koje presecaju kamena stepeništa.  Svuda su čempresi koji hitaju ka nebu, mimoze raspevane u decembru, uvek rascvetani ruzmarini, kamelije blistave i nežne  puzavice koje grle kamene zidove.

  Luštica bay je potpuno nov gradić sa marinom u kojoj danas  bezbrižno spavaju zimski san male i veće jahte. Čuva ih svetionik koji  simbolično označava ulaz u tu rajsku luku.

Lustica bay grad na obali

   Uz obalu tihi restorani raznih kuhinja, ulice sa kamenim kockama i kandelabrima,  besprekorno čisto more, beskrajno plavetnilo i zelenilo.

   Lepotica  u kršu, rasla je u spletu osporavajućih okolnosti.  Kada je investitor, egipatsko – švajcarski konzorcijum Oraskom, počeo da gradi na obali gde ničeg bukvalno nije bilo,  mnogi su gunđali zbunjeni što ne gradi samo hotel kao  većina velikih investitora koji unakaze okolinu i zakrče ulice i zaprljaju sve što može da se zaprlja.  Čak su osnivaču kompanije Oraskom Samihu Savirisu zagledavali u krštenicu, govoreći kako će usred Luštice, nići prvo džamija. 

   Ali, projekat težak 1, 1 milijardu evra,  u koga je do sada uloženo više od 300 miliona evra ide napred u skladu sa visokim standardima zelene gradnje, u predivnoj sinergiji čoveka i prirode. 

   Za razliku od  elitnog Miločera i Svetog Stefana koji su simboli Crne Gore i oko kojih se i danas vode zakulisni i  tajkunski poslovi,  na Luštici raste, bez preterivanja, najlepše i najhumanije naselje sa vilama i stanovima u Crnoj Gori.

Lustica bay harmonija čula

  U toj lepoti već uživaju novi žitelji koji su kupili stanove, a kako kažu investitori, vlasnici su ljudi iz 46 država sveta.

   Svi stanovi su namešteni, neki su od 46 kvadrata, drugi od stotinak, treći imaju bazene…

   Treba naravno imati para za stan ovde, ali ne više nego što  je potrebno za  stan u Beogradu na vodi, koji nema dodirne tačke. Vlasnici stanova u Luštici bay ne moraju sami da plaćaju račune, sve radi Oraskom: plaća račune, održava stambeni prostor i zelenilo, čisti ulice i zgrade, a vlasnici stanova imaju besplatan pristup plažama i bazenima i velnesu,  besplatne usluge e-auta ( električno vozilo) a ukoliko vlasnik želi da iznajmljuje svoj stan, Oraskom će ga rentirati. Svi stanari imaju 24-satni nadzor i obezbeđenje.

Lustica bay grad iy bajke

   U ovom gradiću izgleda da su svi ostvarili svoje snove. I investitor  da stvori  harmoniju prirode, arhitekture i kulture stanovanja. I kupac da živi u gradu u kome su  čovek, kamen i biljka – jedno.

   I gde god da se vratite posle boravka u Luštici bay, sve će vam izgledati manje lepo, manje novo i manje svetlo.

Zapisi pegave veštice

arheolog beograd car dušan crna gora dinastija dirigent doktor film gitara glumac glumica istorija istoričar klasična muzika klavir knjiga kosovo i metohija manastir more muzika muzičar narodno pozorište naučnik nemanjići pesnik pisac pluća pozorište profesor profesorka reditelj SAD slikar slikarka srbi Srbija srednjovekovna srbija srpski jezik stefan nemanja stefan prvovenčani teatar turci tvrđava umetnost zlato

Pridruži se klubu čitalaca

San, slika Anrija Rusoa u kojoj naga žena leži na baršunastom otomanu usred džungle iz koje vreba tigar, majmuni i mistični krotitelj zmija

Pridruži se onima koji čitaju

San, slika Anrija Rusoa.

crna gora, grad, jahte, krtole, luštica, luštica bay, marina, more, obala, radovići, svetionik, zaliv trašte


Dijana Dimitrovska

Novinar, pisac, copywriter

Kupi pdf knjige