Skip to main content

Lidija Obradović: Putuj Mefista u sumpornu dolinu

lidija obradović generalni sekretar večernjih novosti odlazi u sumpornu dolinu
Spread the love

  Ima ljudi koji provedu ceo svoj radni vek zaposleni,  a da se ne zna šta uopšte znaju da rade. Motaju se po firmi,  daju privid uposlenosti, ali se ne zna kojom kojom veštinom vladaju i čime se uopšte bave. Tako je svoj „ radni“ vek u Novostima provela Lidija Obradović, na mestu generalnog sekretara  Novosti, a da niko nije znao šta ona zapravo ume da radi.

   Starije kolege se sećaju da je došla u zgradu na Trgu Nikole Pašića 7, sredinom osamdesetih. Radila je, kažu, najpre kao kafe kuvarica u Borbi.  Kasnije je  postala sekretarica u  “ Revijalnoj štampi”.

   Na treći sprat, u „Večernje novosti“, došla je sa svojom idolom Manojlom Manjom Vukotićem, koji je  u redakciju „Novosti“ upao 5. oktobra sa lažnim papirom koji je, tvrde upućeni, sam otkucao u zgradi Borbe ( čak se znala i mašina na kojoj je kucano),  i sam sebe imenovao za glodura. Bez potpisa Đinđića, Koštunice i drugih  petooktobraša.  Na blefiranju će veslati do kraja.

   „Smol“ Srpkinja iz Peći, kažu, bila  je zaljubljena u ovog  isto „smol” samo Cetinjanina. Bila mu je desna ruka a sama je koristila obe ruke, i to do lakata, da za njega – i za sebe, naravno –  čisti, potpisuje, namešta, korumpira, da se ugrađuje, dogovara, mulja… Sve što je trebalo da se zataška, opere i ispegla, radila je ona.  Nije  Manjo morao da prlja svoje već zaprljane ruke koje je gurao u velike  ćupove, kao što je Canetov ili Bekov.  Tu je bila kraljica sumpora.   

     Za to je dobro plaćana. Imala je jednu od najvećih plata u Novostima ( koeficijent 24, novinari, primera radi, imaju između 5 i 6, što znači da je njena plata bila oko 200 000, a novinarska oko 50 000 dinara ).  Grebala se za šta je stigla. Nameštaj, slike, cipele, sve je bilo gratis, čak je dobila i gratis  „kredit“ za učešće za  kupovinu stana koji nikada nije vratila.

   

Dok je ona harala po Novostima u Beogradu, i isto vreme njen rođeni brat, Lazar Obradović, direktor Novosti u Podgorici, harao je po Crnoj Gori. Oštetio je Novosti za oko 5 miliona evra, prema izveštaju komisije Novosti, a onda otiša bez posledica. Zaposlila je u Novostima još dvojicu iz svoje familije.

  Njena pozicija  generalne sekretarke Novosti bila je zakucana nekom vlaškom magijom. Smatralo se da ona  čuva bogzna kakve  kompromitujuće papire  i podatke o firmi, zbog čega se uvek  dobro preporučivala novim  direktorima i glavnim i odgovornim urednicima koji su u suštini samo dolazili da odrade zadatak.

  Maher za falsifikovane papire, za  dokumenta na kojima ne može da se shvati šta piše, maher da smuti i zamuti, da zablesavi. Majstor za šibicarenje.Tako je plivala u sumporu godinama.

  Uvek sam je zamišljala kako iza vrata  kancelarija u kojima je sedela, u osami razgleda plen koji je zgrabila i prebire po kesama sa poklonima  koje su joj donosili.

   U  Novostima se znalo kada ona nailazi. Prvo bi neki oštar miris zagolicao nozdrve,  a onda bi njen dolazak nagovestila magla sumpora, a zatim i pravi veliki nedefinisani oblak  iz kog bi izranjala ona, kraljica sumpora.

   Kada su uoči svog rođendana, Vučićeve „Večernje novosti“  otpustile 40 zaposlenih, tim sramotnim poslom  je rukovodila Lidija Obradović, kažu, sa velikim žarom.

   U oktobru 2021. godine  je  kraljica sumpora napunila  65 godina i stekla uslove da ide u penziju. Dali su joj za Dan Novosti i nekakvu nagradu, valjda za dobro organizovan masakr.  Ali ta nagrada nije zasladila besmisao njenog bivstvovanja u Novostima gde ništa dobro, pošteno, ni plemenito iza sebe nije ostavila.

  Putuj, Mefista, u svoju sumpornu dolinu.

Zapisi pegave veštice

arheolog beograd car dušan cern crna gora dinastija dirigent doktor film gitara glumac glumica istorija istoričar klasična muzika knez lazar knjiga kosmos kosovo i metohija kosovski boj manastir more muzika muzičar narodno pozorište nemanjići pesnik pisac pozorište profesor profesorka reditelj SAD slikar slikarka srbi Srbija srednjovekovna srbija srpski jezik stefan nemanja stefan prvovenčani teatar turci tvrđava umetnost

Pridruži se klubu čitalaca

San, slika Anrija Rusoa u kojoj naga žena leži na baršunastom otomanu usred džungle iz koje vreba tigar, majmuni i mistični krotitelj zmija

Pridruži se onima koji čitaju

San, slika Anrija Rusoa.

ćao, društveno dno, generalni sekretar novosti, krađa, lidija obradović, mefista, milorad vučelić, nedeljko krsmanovič, novosti, otpuštanje, penzija, revijalna štampa, sumpor, večernje novosti, zapisi pegave veštice, zli ljudi, zloupotrebe


Dijana Dimitrovska

Novinar, pisac, copywriter

Оставите одговор

Kupi pdf knjige