Skip to main content

Prof.dr Rada Ješić Vukičević: zdrava jetra, zdrav i čovek

Zdrava jetra, prof. dr Rada Ješić, hepatolog internista o zdravlju jetre
Spread the love

Svi znamo da je zdrava jetra veoma važna za naše zdravlje. Ukoliko ta naša fabrika, koja obavlja 500 različitih funkcija u organizmu, dobro radi i prerađuje sve  važne i  nevažne, korisne i nekorisne stvari koje unesemo u organizam, bićemo – zdravi . Ukoliko ona to ne radi – ne piše nam se dobro.

 Ali, šta bi ljudi trebalo da rade kako bi ovaj važan organ koji nam baš i ne daje znakove ( simptome)  da nešto nije u redu, bio zdrav? Na ovo pitanje odgovara dr Rada Ješić – Vukićević, redovni profesor Mediicinskog fakulteta u Beogradu  i načelnik Hepatološkog odeljenja  Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije:

 –  Za zdrav i dug život, za zdravu jetru, potrebno je pridržavati se osnovih principa zdravog života, a to je  uravnotežena  ishrana sa redukovanim kalorijama, smanjeno uzimanje prerađevina, svakodnevna fizička aktivnost, izbegavanje alkohola i dugih toksina,  izbegavanje nepotrebnih lekova a ako se već mora – stroga selekcija, izbegavanje  raznih „dopinga“ .

 o Da li zaista jetra može da se očisti maslinovim uljem i grejpfrutom, kako se preporučuje nekim alternativnim metodama?

– Naučna istraživanja su pokazala da su određeni antioksidansi, prirodni lekovi – biljke i suplementi, korisni i mogu pomoći regeneraciji, obnavljanju oštećenih ćelija jetre (antiupalno i antioksidansno dejstvo). Maslinovo ulje  se manje koristi u te svrhe, grejpfrut može biti u toj grupi jer sadrži vitamin C, koji se pored vitamina E, smatra kao bitan antioksidans. Osim vitamina E i C, za „čišćenje“ jetre se koriste biljke: gospin trn (sikavica, divlja artičoka), žuti šipak, maslačak, kleka, crna rotkva, i druge manje poznate bijke. Važni su i oligoelemeni: selen, cink, omega 3 masne kiseine. Suplementi koji se nalaze u prodaji ( „Lagosa“, „Silimarin“, „Liv“, i dr.) su testirani, ne mogu da budu štetni ali koliko zaista pomažu ne možemo tačno da procenimo.

o Koje su najčeše bolesti jetre? 

– Najčešći uzroci danas u svetu, pa i kod nas, jesu virusna oboljenja jetre, izazvana hepatitisom B i C, a u stopu ih prate oštećenja izazvana alkoholom. Za njima po učestalosti su bolesti poremećaja u metabolizmu masti , masna jetra je prava epidemija 21. veka, posledica je ne samo uzimanja alkohola, nego nepravilne ishrane, gojaznosti, poremećaja metabolizma šećera u krvi. Tu su i toksična oštećenja, izazvana lekovima, koja su sve rasprostranjenija. Zatim, slede autoimune bolesti jetre, čije je poreklo praktično nepoznato, potom urođene i stečene metaboličke bolesti, i da spomenemo i bolesti jetre čiji je uzrok bolest nepoznatog porekla.

Zdrava jetra znači zdrava ishrana. Osim redukovanja kalorija, potrebno je u ishrani smanjiti  prerađene namirnice, posebno one koje sadrže proste ugljene hidrate (beli hleb i testenine, krompir, kukuruz, beli pirinač i koncetrovani šećer u napicima). Važno je smanjiti  masnoće u ishrani, posebno zasićene masne kiseline (margarin, puter, pavlaka) i pripremati jela na pari, grilu ili kuvanjem u vodi, ili uz minimalnu količinu maslinovog ulja.

o Šta se dešava kada alternativa i lekovi  ne mogu da pomognu?

–  Ao se bolest jetre ne prepozna na vreme i ne počne lečenje, sve hronične bolesti dovode konačno do ciroze, nepovratnog oštećenje jetre. Tok ciroze jetre je najćešće od 5-10 godina i ukoliko se stanje ne popravi konzervativnim  načinom lečenje ( lekovi), jedini preostali način je tada transplantacija jetre.

o Da li čovek može da bude zdrav ako ima bolesnu jetru? Koje sve lančane probleme može da ima ako jetra ne funkcioniše kako treba? 

–  Skoro svaki proces u organizmu je poremećen zbog nepravilnosti u radu jetre! Jetra je drugi po veličini organ u ljudskom telu, teška oko kilogram i po, najveća je žlezda u organizmu, savršena laboratorija koja obavlja više od 500 značajih funkcija u organizmu. Ima veliku regenerativnu sposobnost –  čak kada se unušti 2/3 tkiva jetre ono što preostane je dovoljno da zadovolji sve njene funkcije. Posledice njenog popuštanja se uočavaju i manifestuju i na spoljašnjim organima i na svim unutrašnjim organima. Od glave pa do donjih ekstremitata mogu se videti te konsekvence.

o Kako se jetra bori sa teškim metalima, otrovima i hemijom?

–  Jetra obavlja  brojne važne funkcije u organizmu, a jedna od njih je svakako i detoksikacija, prečišćavanje naše krvi. Ona oslabadja organizam od svih štetnih materija bilo da smo ih uneli ili ih je organizam sam stvorio. Pošto ih jetra prečisti, izbacujemo ih kroz urin i stolicu.

 Prosek

Kako su bolesti jetre na 10. mestu po učestalosti oboljevanja u svetu i na četvrtom mestu po smrtnosti, to je i naša statistika pokazala da smo mi negde u toj sredini, čak bliže vrhu

o Da li vizuelno možemo da prepoznamo čoveka sa bolesnom jetrom?

–  Nama kliničarima je veoma lako da prepoznamo osobe koje su došle u fazu odmaklog hroničnog oboljenja jetre. Većima njih ima na koži lica i vrata proširene male krvne sudove, takozvane paukolike angiome, neki imaju žutilo beonjača, karminski obojen jezik, kod alkoholičara nabubrela regija parotidne žlezde, kod muškaraca se vidi  smanjena maljavost, otok stomaka (pojava vode u stomaku) prošireni krvni sudovi na stomaku, otok nogu. Takođe, vidljivo je i po poremećaju u ponašanju; teškoća u održavanju pažnje, smanjena moć rasuđivanja, konfuzija, tremor, depresija, u težim stanjima i koma. Zatim poremećaj funckije bubrega, srca,pluća itd.

o  Kako se otkriva bolest jetre?

– Jetra je organ koji ne boli, poznato je da su oboljenja jetre dosta podmukla i da se kasno dijagnostikuju, najčešće kada se već bolest razbukti. Najčešće se rutiskim pregledom krvi otkivaju tako dugo pritajene i podmukle bolesti. Obično se u dijagnozi koriste laboratorijski parametri: specifični jetrini enzimi- transamiaze, testovi kojima se utvrdjuje etilogija nekih bolesti (virusi markeri, imunološke probe), markeri za druge infekcije, metboličke i autoimne bolesti. Vizualizacione metode poput ultrazvuka, kompjuterizovane tomografije i magnetne rezonance su često od neprocenjive vrednosti, ali kada se iscrpe sve druge dijagostičke metode ostaje biopsije jetre kao „zlatni sdandard“ u dijagnestici ovih oboljenja.

                                Dijana Dimitrovska

arheolog beograd car dušan cern crna gora dinastija dirigent doktor film gitara glumac glumica istorija istoričar klasična muzika knez lazar knjiga kosmos kosovo i metohija kosovski boj manastir more muzika muzičar narodno pozorište nemanjići pesnik pisac pozorište profesor profesorka reditelj SAD slikar slikarka srbi Srbija srednjovekovna srbija srpski jezik stefan nemanja stefan prvovenčani teatar turci tvrđava umetnost

Pridruži se klubu čitalaca

San, slika Anrija Rusoa u kojoj naga žena leži na baršunastom otomanu usred džungle iz koje vreba tigar, majmuni i mistični krotitelj zmija

Pridruži se onima koji čitaju

San, slika Anrija Rusoa.

bolest, ciroza, ishrana, jetra, najveća žlezda, organ težaj kilo i po, sprečiti


Dijana Dimitrovska

Novinar, pisac, copywriter

Оставите одговор

Kupi pdf knjige