Skip to main content

Miloš Zlatanović, autor tipografskog pisma Kanibal

miloš zlatanović naš zlatni momak
Spread the love

Miloš Zlatanović, grafički dizajner iz Vranja – otkrio je najbrži put da dobije američku vizu. Budeš najbolji, osvojiš nagradu i , eto te u avionu preko bare. Da vredi zlata, Miloš Zlatanović je počeo da dokazuje kada je pobrao nagrade za dizajn novčanice od 100 dolara na koju je stavio lik Nikole Tesle i tipografskog pisma Kanibal koji je otkupila kompanija Nike. Baš te nagrade su mu „potpisale“ vizu, pa je naš mladi stručnjak spakovao kofere za  Ameriku. Miloš Zlatanović je sada u  u Čikagu, gde trenutno radi kao grafički dizajner u kompaniji „Designer and Gentleman”.
Da li je to sreća, ili je dokaz da svaki talenat mora da bude prepoznat i nagrađen? Na ovo pitanje Miloš Zlatanović odgovara:
– Uz mnogo rada i malo sreće sve je moguće. Kao neko ko je tek došao u Ameriku, biti angažovan u industriji kojoj priparada je jako teško. Mi, dizajneri imamo tu sreću da u nekim slučajevima, sertifikati i diplome nisu neophodni za naše angazmane, već se ceni vaš rad i „poslednji projekat“

o Šta za mladog stručnjaka znači odlazak u Ameriku?
– Biti u najboljem tržištu na svetu kao grafički dizajner je pravi blagoslov. Zahvalan sam što imam priliku da ovde dokažem svoj kvalitet. Jer već sutra vam se život može promeniti iz korena, jer u Americi – informacije, prilike, ideje lete brzinom svetlosti. Ukoliko imate pravu ideju, onda je to – to.
o Šta konkretno radiš sada?
– Angazovan sam na više projekata kompanije Designer and Gentleman. Najnoviji projekat je novi logo i vebsajt donedavnog košarkaša Chikago Bullsa, Nikole Mirotića. Radimo na projektima Personal Brandinga za Celebrities ili VIP… Inače radim video produkciju, radim na svojim novim fontovima. Razvijam interesantnu mobilnu aplikaciju, o tome više neki drugi put.
O Radio si i za Mekdonalds?
-Mekdonalds je veoma uspešna globalna kompanija koja se hrabro nosi sa izazovima koje fast-food industrija nameće. Na prvom mestu, to je kvalitet hrane. Imao sam priliku da se bolje upoznam sa tim brendom, saznam strategije McDonaldsa za narednih 5 godina, a moj angažman ticao se fonta koji je, očigledno, na moju veliku radost i zadovoljstvo, mogu slobodno reći pomerio granice u tipografiji.
Ipak, sportski rečeno, to je bila pozajmica jer sam se nakon završenog angažmana na projektima za “Mek”, vratio svom osnovnom poslu, a to je rad u kompaniji „ Designer and Gentleman”.


o Dobio si nagradu za dizajn novčanice od 100 dolara gde si stavio lik Nikole Tesle. Da li veruješ da to idejno rešenje može da zaživi jednog dana?
– To je bio eksperimentalni projekat, ali u budućnsti, ko zna! Drago mi je da u Americi svest o značaju Tesle i pravoj istini o njegovom neizmernom doprinosu globalnih razmera polako izlazi na svetlost dana. Inače, pomenutu nagradu je dodelio jedan od najprestižnijih američkih dizajn magazina – “Graphic Design USA” u kategoriji Best Branding of 2017. Takodje, moja druga dizajnerska rešenja novčanica, konkretno, srpskog dinara, naišla su na veoma pozitivne reakcije i mnogo nagrada od kojih je najznačajina Grafisova za najbolja dizajn ostvarenja u 2018. godini. Moji radovi su se tako našli u Graphisovim publikacijama koja se distribuiraju po celom svetu, zajedno sa radovima autora kao sto su: PepsiCo
Design and Innovation, Ogilvy, Mirko Ilic, Leo Burnett i mnogi drugi.
O Dobio si, pre par godina, za tipografsko pismo „Kanibal“ nagradu američkog časopisa Print. Da li je to pismo zaživelo negde u
upotrebi?
– Kanibal Font je otvorio mnoga vrata! Nakon objavljivanja 2016. godine nagradjen od Fakulteta Primenjenih umetnosti u Beogradu kao najbolji rad iz oblasti pisma u toj godini. Print – Best in Class nagradu je osvojio ispred radova studenata sa umetničkih koledža iz Njujorka i San Franciska.
Nemački Tipodarijum je Kanibal Font uvrstio u 366 najboljih svetskih fontova 2017. godine i kao dobitnik italijanske A’Design nagrade izložen je na nedelji dizajna u Šenženu u Kini, podržanoj od Uneska. Ali, ipak, mislim da je najveće moguće priznanje koje je ovaj font mogao dobiti i meni najdraže to što je u vlasništvu Najkija. Dok sam radio font, pisao sam “Just Do It” slogan sa njim i gledao kako bi izgledalo sa Nike logom pored, i to se zaista na kraju dogodilo! Nike je postao zvanični vlasnik Kanibal Fonta, na šta sam jako ponosan.

o Da li si mogao da opstaneš u Srbiji?

– Iako sam imao mogućnost da radim u Srbiji, ipak sam veću priliku video u radu ovde. Ipak je ovo mnogo razvijenije marketišnko tržište, svi trendovi nastaju ovde. Želeo sam da budem na izvoru informacija i mogućnosti i verujem da će i Srbija imati benefit od mog rada jer po prirodi našeg posla, ima mogućnosti za angažman preko interneta.
O Da li je san svakog mladog stručnjaka u Srbiji da ode iz svoje zemlje?
– Ne mislim da je san svakoga da ode iz zemlje, a za one koji to žele, verujete, nije nimalo lako. Moj san je bio da radim na mnogo većem tržištu, koje nudi puno više mogućnosti.

o Da li među tvojim kolegama ima još onih koji su otišli za inostranstvo?
– Na žalost Srbije, da. Mnogi su našli angažmane u inostranstvu, i lavovski se bore za svoje pozicije u firmama, samostalnim biznisima ili startapima. Tešim sebe da su to naši najbolji ambasadori. Ne misleći samo na dizajnere nego sve ljude koju su otišli iz zemlje.

o U čemu se razlikuje posao u Americi i posao u Srbiji?
– Dva sveta. Način na koji se biznis vodi u Americi je sa mnogo više logike, praktičnosti, efektivnosti. Traži se kvalitet, a ne u kojoj si stranci.
o Šta ti se konkretno najviše dopada u Americi?
– Amerika imigrante obično ne nagradi nešto puno u prvih par godina. Tada je teško i na to svi treba da budu spremni. Ono što Amerika može kasnije da pruži, čemu se svi mi nadamo, ne može nijedna druga zemlja.
o Da li ima nešto što ti se ne dopada?
– Gužve u saobraćaju umeju da budu pakao.

O Šta ti se najviše svidja u Americi?
– Sa poslovne strane, svidja mi se to što se svaki sekund rada ceni, što se ugovor o radu poštuje do poslednjeg slova na papiru. Sa privatne, ja živim u Čikagu koji je, znamo svi, najveći srpski grad van Srbije… hrana, naša muzika, predstave.
O Kako ti iz Amerike izgleda život u Srbiji i sama Srbija?
– Srbija je najlepša zemlja na svetu, za mene će uvek biti, ali na ljudima koji je vode i tamo žive je sada zadatak da je organizuju i naprave jos lepšom. Mislim da ima jako puno potencijala koji nisu iskorišćeni na pravi način.
autor:Dijana Dimitrovska, izvor: Balkan City Magazine

arheolog beograd car dušan cern crna gora dinastija dirigent doktor film gitara glumac glumica istorija istoričar klasična muzika knez lazar knjiga kosmos kosovo i metohija kosovski boj manastir more muzika muzičar narodno pozorište nemanjići pesnik pisac pozorište profesor profesorka reditelj SAD slikar slikarka srbi Srbija srednjovekovna srbija srpski jezik stefan nemanja stefan prvovenčani teatar turci tvrđava umetnost

Vidi još : Amerikanka sa odličnim srpskim

https://dijanadimitrovska.com/profesorka-sibelan-forester-amerikanka-sa-odlicnim-srpskim/


Pridruži se klubu čitalaca

San, slika Anrija Rusoa u kojoj naga žena leži na baršunastom otomanu usred džungle iz koje vreba tigar, majmuni i mistični krotitelj zmija

Pridruži se onima koji čitaju

San, slika Anrija Rusoa.

čikago, designer and gentleman, dizajner, kanibal, mecdonalds, miloš zlatanović, nike


Dijana Dimitrovska

Novinar, pisac, copywriter

Kupi pdf knjige