Skip to main content

Milka Kresoja, žena koja zna svoj zadatak na Zemlji

milka kresoja

Milka Kresoja nikada nije ni sanjala da će živeti u Rusiji. Niti da će postati uspešna i imućna, da će se družiti sa Jeljcinom i ruskim oligarsima, da će se baviti svim tim poslovima kroz koje je prošla, od diplomatije preko biznisa sa čelikom i ugljem, do uređenja enterijera i dobrotvorne aktivnosti u znak poštovanja prema Nikoli Tesli.

  -Kao dete, maštala sam o Americi, da tamo živim – rekla mi je u jednom razgovoru koje smo vodile na  crnogorskom primorju.- Istina, čitajući Tolstojev “Rat i mir”, potajno sam sanjala da sam na ruskom balu, kao Nataša Rostova, ali sa kim? Sa Bolkonskim? Ne. Sa grofom Vronskim? Opasno. Možda je, ipak, najbolje sa Pjerom Bezuhovim, on je siguran oslonac. (Reč je o aristokratskim porodicama iz Tolstojevog romana).

o Kako ste stigli u Moskvu?

– Sa diplomatskim pasošem SFRJ, početkom devedesetih. Bile su to teške godine za Rusiju. Hleba nije blo, redovi svuda, nemaština, beda, potpuna propast velike imperije. Kada je trebalo da se vratim za Beograd, počeo je raspad Jugoslavije. Pitala sam se, kuda da se vratim, čime da se bavim? Tako sam odlučila da se bavim biznisom, iako nista o tome ništa nisam znala. Imala sam sreću da dospem u krupnu kompaniju, po ozbiljnoj preporuci, čiji je vlasnik bio naš čovek M. Tadic. Imala je italijansku registraciju i bavila se izvozom čelika i uglja iz Rusije. Tu sam mnogo naučila, a kada je vlasnik, kroz par godina, nažalost, umro, otvorila sam svoju privatnu firmu na Kipru i još 10 godina radila u Sibiru na izvozu čelika i uglja. Onda sam otvorila veliki restoran Kraljevske tajlandske kuhinje od 1000 m2 u Moskvi, koji je radio punih 5 godina. Tu sam naučila osnovno: hrana je lek i lek je hrana !!!

o Bili ste uspešni u pravom smislu reči?

– Uspešan znači imati znanje iz oblasti koju radiš. To je škola tipa “kako se kalio čelik”. Jer i neuspeh je korak i lekcija ka uspehu. Postavite cilj, ostalo su samodisciplina, volja, želja i veoma naporan rad. Verovanje u svoje sposobnosti i pozitivne misli.

o Koje je najčudesnije mesto, ili događaj, ili slika koju ste videli u Rusiji?

– Volim Moskvu i njenu veliku istoriju. Nas vezuje sa Rusijom 8 vekova medjusobnih bratskih odnosa. Duboki su naši koreni u Rusiji, kao i ruski ovde. Volim da posećujem sveta mesta, a najčešće Sergejev pasad, udaljen 60 km od Moskve. To je jedan od najvećih pravoslavnih manastira, bivše sedište Ruske patrijaršije.Osnivač ovog mesta je sveti Sergej Radonjezskij u 14. veku.

O Živeli ste u Sibiru, kako to izgleda?

Nisam živela u Sibiru, ali sam najmanje 5 puta mesečno putovala za Sibir, gde sam radila.To je oko 5000 km od Moskve.Volim Sibir, iako se za 26 godina života nisam privikla na rusku zimu.

O Teško je generalizovati, ali, kakvi su u suštini Rusi, koja je njihova najprepoznatljivija nacionalna odlika?

– Obično kada govorimo o Rusima kažemo da imaju ‘zagonetnu dusu”. Ona je široka ruska duša, religiozna, darežljiva, milosrdna, stradalna. To su sve one vrednosti pravoslavlja. Osećaj pravde, dobrote i gostoprimstva, strpljivosti, širina karaktera…Ali i stvaralački potencijal, zbog čega Ruse nazivaju “mozgom planete”. Medjutim, ima i onih drugih osobina, sto bi rekao Puškin,”ne daj Bože videti ruski bunt”.

O Upoznali ste  mnogo slavnih… da li je neko ostavio na vas poseban utisak i ko?

– Sticajem okolnosti, upoznala sam mnoge poznate političke, javne, diplomatske, kulturne, sportske i ličnosti iz krupnog biznisa u Rusiji. Od Jeljcina i njegove supruge Naine, Ljudmile Putine, Aline Kabaeve, Aleksandre Pahmutove, Macueva, Pletnjova i mnogo, mnogo drugih. Svi su na mene ostavili utisak snažnih ličnosti od kojih imate i šta da naučite.

O Šta pomislite kad čujete da neko kaže da Rusi ne vole Crnogorce i da se povlače kapital iz Crne Gore?

– Ne možemo nikada govoriti o tome da Rusi vole ili ne vole Crnogorce, jer se sve posmatra kroz politiku i interes. Ako su Rusi toliko uložili u Crnu Goru, kupovinom silnih nekretnina i postali jaka turistička sila, onda verovatno to treba poštovati i naći neki balans u odnosima sa Istokom i Zapadom.

O Imate brojna interesovanja, s jedne strane  osnivač ste Centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, s druge  zanimate se za klasičnu muziku (učestvovali ste u dovođenju Mihaila Pletnjova u Beograd), radili ste sa čelikom, radite biznis sa izgradnjom i opremanjem stanova i kuća…Svestrani ste. Da li čovek može da radi više poslova uspešno?

-Čovek može i treba da radi nekoliko poslova istovremeno i da u tome bude i uspešan. Ja zaradjujem na opremanju enterijera bogatih klijenata u Moskvi i Sibiru, imam uradjeno iza sebe više od 100 objekata. Sve ostalo je moje vreme koje ja trošim, kao glavni osnivač i mecena Medjunarodnog centra za istraživanje nasledja Nikole Tesle u Beogradu i na predstavništvo u Moskvi. Volim Nikolu Teslu i ponosim se time što mogu da kažem: ”Nije se rodio ni u Moskvi, Vašingtonu, Londonu ni Njujorku, već pod našim nebom. I postavljam u svojim referatima dve teze: Da li bi Nikola Tesla bio to što jeste, da je imao druge roditelje i da nije bio Srbin?

kosmos beskrajan i mi u njemu sagovornik dr lidija živković

O Da li se bojite da će posle vas ostati malo stvari koje će  podsećati na vaše postojanje?

– Svako od nas ima svoj zadatak na zemlji. Pa i ja. Htela bih da ostvarim svoj san, da izgradimo toranj Tesla, preko puta Kalemegdana, na Novom Beogradu, kao simbol novog Beograda, koji je u vreme despota Stefana bio duhovni centar Evrope, i Nove Srbije.Tesla je naš “nebeski znak” ! Imamo i projekat “Rtanj”, koji cemo raditi sa Rusima.

O Da li verujete da posle ovog života postoji drugi?

Verujem. I kao što je Tesla pisao: “Zapamtite, nijedan čovek, koji je postojao, nije umro. Pretvorili su se u svetlost i kao takvi postoje i dalje. Tajna je u tome da se te svetlosne čestice povrate u prvobitno stanje…”

o Da li vam se događalo da vas „onaj odozgo“ kazni ?

– Verujem da zlo mora biti kad – tad kažnjeno. Svako od nas zna kada je nešto loše uradio ili pomislio, da se to na neki način vraća. Kod Tesle imate “zakon kosmičkog bola”, koji treba pročitati.

O Šta je za vas najveća tragedija koja može da zadesi čoveka?

– Da se nešto desi sa našom planetom i to krivicom čoveka. Ova neoliberalna, profitabilna civilizacija nas gura u propast. Izlaz je u novoj civilizaciji, koja pripada samo Tesli. I za to se treba pripremati.

O Zašto u 21. veku bogata manjina eksploatiše ogromnu većinu?

– Zato što nam je nametnuto poklonjenje ‘zlatnom teletu’, trka za novcem, a to su već druge sile. Nove Tesline tehnologije, koje biraju nas, pomoći će nam da se izborimo za novo zlatno ‘vinčansko doba’, koje nam i po vaseljenskom pravu pripada.

O Da li verujete u priču da  mala grupa bogatih, moćnih porodica na svetu rukovodi našim životima, dajući nam  nezdravu hranu, opasne lekove, sporne vakcine…bez prava na izbor?

– Nazalost, tako je, nadam se, trenutno.

                             Dijana Dimitrovska

arheolog beograd crna gora Dijana Dimitrovska dinastija dirigent doktor film gitara glumac glumica istoričar klasična muzika klavir knjiga koncert manastir more muzika muzičar narodno pozorište naučnik nemanjići pesnik pisac pluća pozorište profesor reditelj religija SAD slikar slikarka Srbija srednjovekovna srbija stefan nemanja stefan prvovenčani teatar turci umetnost vera voda zdravlje zlato život

Vidi još: Verica Rakočević

arheolog beograd crna gora Dijana Dimitrovska dinastija dirigent doktor film gitara glumac glumica istoričar klasična muzika klavir knjiga koncert manastir more muzika muzičar narodno pozorište naučnik nemanjići pesnik pisac pluća pozorište profesor reditelj religija SAD slikar slikarka Srbija srednjovekovna srbija stefan nemanja stefan prvovenčani teatar turci umetnost vera voda zdravlje zlato život

Pridruži se onima koji čitaju

San, slika Anrija Rusoa u kojoj naga žena leži na baršunastom otomanu usred džungle iz koje vreba tigar, majmuni i mistični krotitelj zmija

bolkonski, bratski narod, čelik, centar nikola tesla, centar za istraživanje nasleđa nikole tesle, diplomatija, kozirjeva ogledala, mihail pletnjov, milka kresoja, moskva, nataša rostova, rusija, sfrj, tolstoj, vronski


Dijana Dimitrovska

Novinar, pisac, copywriter

Оставите одговор

Kupi pdf knjige