Skip to main content

Bora Dugić: bez duha, frula je obično drvo

bora dugi, bez duha frula je samo obično drvo
Spread the love

  Jedna je frula zavela Boru Dugića pre šezdeset i kusur godina i od tada on i frula čine – jedno.  Njegova frula svira savršeno i to nije zbog drveta.  Frula se pravi od srednje mekog ili tvrdog drveta, i može da bude savršenog izgleda i boje, ali bez duha ona ne može da svira. Ljudski duh joj uliva moć da ona pusti čarobne tonove koji će sve koji ih čuju da zavede.

-Imao sam pet godina kada me je frula opila – kaže Bora Dugić . – Ujak mi je kupio jednu frulu i ona je postala istog trena najvažnija stvar u mom životu koja će uvek biti sa mnom.

O Konstruisali ste i svoju frulu?

– Moja frula je malo duža od obične i zvuči kao da ima i obou i flautu u sebi. Beskrajan je niz načina i drveta od kojih možete da napravite frulu. To je moje traganje.  

O Kako se postaje najbolji?

– Najbolji se postaje veoma teško, jer svako želi da bude najbolji. Medjutim,najbolji će biti samo onaj, koji se rodi za to, koji voli to što radi i koji zna šta hoće. 

O Šta vam kažu drugi klasični muzičari kad čuju kako izvodite Baha na fruli?

– Izvodim ga precizno, po Bahovim notama. To je to, samo su tonovi drugačiji. Svirao sam izmedju ostalih i čuveni Bahov “Badinerie” i kada se neka klasična kompozicija koja izvorno nije predviđena za neke instrumente, odsvira na fruli, recimo, to uglavnom oduševi slušaoce jer nisu imali priliku da čuju kompoziciju koju poznaju na drugi način.

O Zašto je frula magičan instrument?

-Uistinu je magična. Mislim zato što je jedan od najmanjih instrumenata, sa sedam rupica, ali koji se može pohvaliti da ima zapanjujuću pokretnost, brzinu i lepotu u svim laganim, srednjim tonovima i posebno brzim tempom.

O Sigurno ste probali i neke druge duvačke instrumente i kako vam ide?

-Da, probao sam maltene, sve duvačke instrumente. Svi oni imaju svoju priču, i svoju energiju i moć, ali su frula i flauta , bar za mene, najmoćnije i najčudesnije.

O Da li svirate za svoju dušu i šta volite sebi da odsvirate?

-Moja najlepša svirka je kada sam sam i kada dobijem inspiraciju. Za mene, to su najlepši trenuci kada se stvara novi zvuk. Tada uglavnom, komponujem razne melodije bilo kog porekla. I uživamu tome posmatrajući kako se nova melodija rađa i poput deteta raste i odrasta, postjući sve lepša i zrelija. Tako sam komponovao stotine kompozicija, brzih, setnih i primenjenih.

O Svirali ste  u Torontu, svuda po Kanadi, u Njujorku, Čikagu, Africi, Australiji, Rusiji, Izraelu, Japanu,  Evropi…Koji vam se koncert urezao u pamćenje?

-U nekom izvođačkom smislu i profesionalnoj satisfakciji bilo je to kada sam svirao u Sidnejskoj operi i „Site de la music“ u Parizu. Bilo je mnogo  muzičkih putovanja  i sva su ona ostavila dubok trag i snažne uspomene koje su sastavni deo mog bića.

O Da li frulu vole svi narodi ?

-Mislim da svi vole, jer prošao sam Zemlju uzduž i popreko i nisam primetio da neko beži od frule…

O Zašto nema frule u modernoj muzici?

-Muzika je večna i nema žanra koji jednostavno ne koristi muzičko nasleđe. Žanr ne odlazi od muzike  koju publika voli.

O Da li mladi muzičari vide inspiraciju u fruli i da li vam se obraćaju za savet?

-Dosta naših mladića i devojaka, ali i iz drugih zemalja sveta, vole da slušaju frulu i sviđa im se način na koji izvodim određene numere koji oni poznaju…Privlači ih kada shvate da sve može da se odsvira na fruli, baš sve. Pitaju kako to postižem, da li se može na fruli odsvirati ovaj ili onaj zvuk i nota, pitaju gde da kupe frulu…

 O Da li imate  naslednika frulaša?

-Naslednika uvek ima, ali neće svi dosegnuti visine…

O Das li postoji neko mistično mesto gde volite da svirate frulu?

-Svako mesto je nova mogućnost da dobijemo energiju za neke nove zvukove koji će opet dalje kada se budu izvodili proizvoditi energiju koja će ljudima donostiti blaženstvo.

Ali, ako ste sa frulom jedno biće, svejedno je gde svirate – ona će uvek naći slušaoce. Frula je prvi instrument koji je čovek napravio i ona je večna. 

     Dijana Dimitrovska, Slovo 2022.

arheolog beograd car dušan cern crna gora dinastija dirigent doktor film gitara glumac glumica istorija istoričar klasična muzika knez lazar knjiga kosmos kosovo i metohija kosovski boj manastir more muzika muzičar narodno pozorište nemanjići pesnik pisac pozorište profesor profesorka reditelj SAD slikar slikarka srbi Srbija srednjovekovna srbija srpski jezik stefan nemanja stefan prvovenčani teatar turci tvrđava umetnost

Pridruži se klubu čitalaca

San, slika Anrija Rusoa u kojoj naga žena leži na baršunastom otomanu usred džungle iz koje vreba tigar, majmuni i mistični krotitelj zmija

Pridruži se onima koji čitaju

San, slika Anrija Rusoa.

bora dugić, drvo, duvački instrumenti, frula, frulaši, mzuka, Srbija, tradicija, zvuk


Dijana Dimitrovska

Novinar, pisac, copywriter

Оставите одговор

Kupi pdf knjige