Skip to main content

Manastir Lešje, kod Paraćina, bajka pod oblacima

manastir lešje kod paraćina, lepota pod oblacima
Spread the love

 Svetli iz daleka krst na brdu iznad manastira Lešje, na desetom kilometru od Paraćina, ukazujući da  se tu, pod njegovom zaštitom, čuvaju svete stvari: čestica  krsta na kome je stradao  Isus Hrist, deo mošti  kneza Lazara Hrebeljanovića. Sveti ostaci  našeg časnog kneza ugrađeni su u trpezu kao znak posebne milosti jer je  knez Lazar odlučio da se  u njegovo vreme, zapušteni manastir vrati ktitorskoj familiji, omogućujući mu – novi život.

 Manastir Lešje, od čije lepote danas zastaje dah, podigao je srpski vlastelin na dvoju Nemanjića,  župan  Vukoslav sa sinovima Držmanom i Crepom, 1360. godine. Oni su dali da se na njihovom posedu podigne Bogorodičina crkva, koju su zatim poklonili manastiru Hilandaru.

  Daleko od očiju, daleko od srca, kaže narod. Manastir, nazvan po leskovoj šumi, vremenom je bivao sve zapušteniji i zapušteniji, pa su se potomci  Vukoslava obratili za pomoć  knezu Lazaru I caru Urošu, koji su odlučili  da se metoh vrati ktitorskoj familiji koja će o njemu brinuti.

 Ubrzo, imanje je procvetalo, manastir je okupio mnogobrojno bratstvo koje se  sa prodiranjem Turaka na Balkan slivalo kao reka u Lešje. Starac Dionisije, unuk župana Vukoslava,  vodio je manastir  veoma uspešno narednih 50 godina.   

Hilandarska riznica i ruski arhivi ( državni muzej u Moskvi) čuvaju podatke koji kazuju da je manastir sve do 15. veka plaćao  harač Osmanlijama i da je bio „ u životu“. Onda nestaje sa  istorijske scene, kao da je u zemlju propao, nema mu ni traga ni glasa. Kao i tolike kulturne, verske i istorijske vrednosti koje je preplavila i uništila netrpeljivost  islamske kulture.

– Posle Prvog svetskog rata,  zabeleženo je da nisu mogli da se pronađu temelji crkve – govori iguman Jovan.- Temelje je, ipak, pronašao  Živan Marković koji se zavetovao da će ako se živ vrati kući iz zarobljeništva u koje je dopao tokom prvog svetskog rata,  podići crkvu u slavu Boga. Ni on nije znao gde su temelji  stare crkve iz  Lazareve Srbije, dok mu se u snu nije javila Bogorodica.  Živan je našao temelje, sledeći njena uputstva, i tu sagradio malu kamenu crkvu.

Ni te crkve danas više nema. Srušena  je u sveopštom preporodu i izgradnji koju je sproveo iguman Jovan od 2004. godine do danas.

 Vremenom, kada je crkva posvećena Bogoorodici postala tesna za brojne vernike, turiste, izgrađene su još dve. Jedna posvećena  Svetom Jovanu Bogoslovu, druga  crkva Svetih Besrebrenika.

 Građevina, po građevina, nicala je bajka na manastirskom metohu, koji  kao u pravoj bajci ima dva izvora vode, za koju se veruje da su  lekoviti. Na trenutak  putnik namernik pomisli da je reč o ruskoj bajci, jer  arhitektonski  vuče na  rusku crkvenu arhiekturu, ali reći će nam monahinje da je njihov duhovnik Jovan  rusofil i da zbog toga ima dosta primesa ruske arhitekture kojoj je naginjao. Opet, iguman će reći da u arhitekturi ima svega po malo, i grčkog, ruskoj, moravskog stila.

  U svakom slučaju, manastir Lešje pravoslavna je bajka i originalna tačka na  mapi verskog turizma, koja se ne zaobilazi jer treba videti to čudo pod oblacima,  osetiti energiju mesta  koje čuva sećanje na slavnu srpsku istoriju i izmoliti ispunjenje želje.

 Ali da bi se to dogodilo, morate se pripremiti za dolazak u manastir Lešje. Ovde ne možete ući kao da ste pošli u samoposlugu, u šortcu, miniću i papučama. Pravila se znaju, duge suknje,  i marame, za muškarce duge pantalone, a sestrinstvo vam obećava i – duge molitve i obrede. Još kažu, da se ne računa da je neko kršten ako to nije uradio otac Jovan.

                            Dijana Dimitrovska

arheolog beograd car dušan cern crna gora dinastija dirigent doktor film gitara glumac glumica istorija istoričar klasična muzika knez lazar knjiga kosmos kosovo i metohija kosovski boj manastir more muzika muzičar narodno pozorište nemanjići pesnik pisac pozorište profesor profesorka reditelj SAD slikar slikarka srbi Srbija srednjovekovna srbija srpski jezik stefan nemanja stefan prvovenčani teatar turci tvrđava umetnost


Pridruži se klubu čitalaca

San, slika Anrija Rusoa u kojoj naga žena leži na baršunastom otomanu usred džungle iz koje vreba tigar, majmuni i mistični krotitelj zmija

Pridruži se onima koji čitaju

San, slika Anrija Rusoa.

crkvamonasi, konak, manastir, manastir lešje, monahinje, paraćin


Dijana Dimitrovska

Novinar, pisac, copywriter

Оставите одговор

Kupi pdf knjige