Skip to main content

Kralj Vukašin Mrnjavčević i Božja kazna

kralj vukašin mrnjavčević na fresci u varoškom manastiru
Spread the love

   Vukašin Mrnjavčević (1320-1371) srpski velikaš, uzdigao se do i tada nezamislivih visina: postao je kralj i  vladao zajedno sa jednim Nemanjićem, carem Urošem V zvanim Nejaki.  

   Mnogi smatraju da su car Uroš i kralj Vukašin vladali u slozi. To zaključuju na osnovu nekoliko činjenica. U Dubrovnik novembra 1366. godine dolaze zajedno po svetodimitarski dohodak poslanici i cara Uroša i kralja Vukašina. U Psači na fresci izrađeni su zajedno, kao vladari, gde je car Uroš V malo viši od kralja Vukašina.

 Na fresci odaju slaganje, dvojstvo. Ali, da li je tako? Protiv shvatanja idiličnog vladanja govore naši izvori pisani sedmdesetih godina XIV veka. Stariji letopisci, kako navode istoričari, izričiti su da je  Vukašin  „srinuo” cara s prestola i sam uzeo vlast i da je Uroš „mnogo ozlobljenja i muke i nevolje pretrpeo”. U biografiji patrijarha Save, kazuje anonimni pisac, car Uroš je „bedu veliku primio od svoje vlastele”, a sam Vukašin se „ drznuo na kraljevstvo”.

 Narodna epska pesma, takođe, govori o tome da su se Mrnjavčevići otimali o carstvo, na osnovu čega se zaključuje da je mladi car Uroš bio prinuđen da prihvati kralja Vukašina.

Caru Urošu je, po jednom delu istoriografije, ostala samo titula, jer stvarne vlasti nikakve nije imao.

 Kako se porodica Mrnjavčević uzdigla do tog nivoa da Vukašin postane kralj? Poreklo porodice Mrnjavčević nije poznato, iako se veže za više mesta i oblasti. Istoričari sudeći po prezimenu, smatraju da su iz zapadnih oblasti, od humske ili zetske zemlje. Uglavnom, o Vukašinu nema naročitih pomena sve do 1365. godine, kada se izdiže posle smrti despota Dejana, carskog zeta i despota Olivera čiji je ugled u Makedoniji bio veoma veliki.

  Iako je opasnost od Turaka postajala sve jača, to nije ujedinilo i zbližilo srpske velikaše. Istoričari Vukašina opisuju kao vrlo vlastoljubivog što ga je i dovelo do toga da postane kralj.

Za više idi na link

arheolog beograd car dušan cern crna gora dinastija dirigent doktor film gitara glumac glumica istorija istoričar klasična muzika klavir knjiga kosmos kosovo i metohija manastir more muzika muzičar narodno pozorište naučnik nemanjići pesnik pisac pozorište profesor profesorka reditelj SAD slikar slikarka srbi Srbija srednjovekovna srbija srpski jezik stefan nemanja stefan prvovenčani teatar turci tvrđava umetnost

Pridruži se klubu čitalaca

San, slika Anrija Rusoa u kojoj naga žena leži na baršunastom otomanu usred džungle iz koje vreba tigar, majmuni i mistični krotitelj zmija

Pridruži se onima koji čitaju

San, slika Anrija Rusoa.

istorija srpskog naroda, kralj vukašin, nebesnici srpskog roda, savladar, srednjovekovna istorija, vukašin mrnjavčević


Dijana Dimitrovska

Novinar, pisac, copywriter

Оставите одговор

Kupi pdf knjige