Kad je neko jedriličar svetske klase, kakav god talas da ga ponese, on je na vrhu, nikako ispod. On jedri spretno i brzo, upravlja jedrilicom kao da je deo njegovog tela, oseća vetar i struje i uopšte, na moru se snalazi  kao na kopnu.

   Roditelji Milivoja Dukića izgleda da su znali  da će mali kad poraste biti  najbolji jedriličar – sa Cetinja, gde su živeli ,spustili su se na  more, u Herceg Novi. Tu je Milivoj naučio, kako u šali kaže, prvo da jedri, a onda i da  pliva.

jedrenje

 Isto u Jadranskom moru, samo malo severnije, u Hrvatskoj, na Hvaru,  imao je svoje vatreno krštenje:  prvi put se takmičio. Imao je 10 godina. Do tada, kao i svaki dete, bojao se mora i pogleda u dubinu.

– Krštenje sam imao na svojoj prvoj medjunarodnjoj regati na Hvaru, 2003 godine. Bilo nas je četvoro u ekipi. Ja sam bio najmladji. Naš trener je ostao na obali. Nismo imali, zbog nedostatka novca, gumenjak kojim nas obično trener prati na takmičenjima. Te sedmice vetar je bio ekstremno jak, a mi  smo bili sami na moru. Trener nas je pratio dvogledom sa obale koja je bila udaljena 4 milje. To nam se tada činilo kao da je udaljen 40 milja. Bio sam uplašen, zaista. Ali, istovremeno, tada sam probio svoj prag straha za jak vetar. Posle toga sam imao puno više motiva za jedrenje i više se nisam toliko bojao.

  Sa manje straha i više motiva, uspesima su bila odškrinuta vrata. Otvorila su se skroz kada je Milivoj naučio da sluša vetar i struje. Kada je postao i sam deo mora i prostranstva –  počeo je da pobeđuje. I ljude i more i nevere. A, da li ih se bojao?

–  Imao sam čestih susreta sa nevremenom – kaže ovaj jedriličar.-  Jedriličarstvo je sport direktno vezan uz prirodu, to traži od mene da se konstantno prilagođavam vremenskim uslovima sa kojima se suočavam. To ujedno i znači da je jedriličar  dobar  onoliko koliko brzo uspe da se adaptira na nove uslove.

   Treba li reći da se Milivoje fantastično dobro adaptirao?! Ipak, boravak na moru doneo mu je i neke strašne trenutke. Koji je  bio najgori?

-Bio je to momenat kad sam bio previše tvrdoglav da poslušam trenera – priča nam.- Dan je počeo sa suncem i dobio sam savet od trenera da ne idem na otvoreno more jer će se vreme u toku popodneva pogoršati. Na moru vam je tako, nikada ne možete dati dužu prognozu, menja se iz časa u čas. Nisam poslušao i odlučio sam se da krenem po svome. Kada sam došao blizu ostrva Mamula okrenuo sam se prema Herceg Novom i video crni oblak sa kišom koji ide prema meni. Shvatio sam da sam pogrešio i odlučio sam da nadjem zaklon. Oblak sa kišom je došao velikom brzinom, grmelo je svuda oko mene. Bilo je strašno. Momenat koji je obeležio taj trenutak je munja koja je prostrujala 100 metara ispred mog broda. Posle toga mi je bilo jasno zašto se  slušaju stariji. Ćutao sam šćućuren i uplašen na jedrilici i kao da me sunce ogrejalo kada sam video trenera kako dolazi po mene. Vratili smo se u klub srećni. Taj trenutak ostao mi je urezan u sećanje kao jedan od najtežih.

  Svaka medalja ima dve strane. Ružne se pamte i iz njih se izvlači pouka, a dobre? Dobre mame osmeh za sva vremena.

– Moj najbolji trenutak je poslednja regata finala Evropskog juniorskog prvenstva gdje sam završio prvi i time osvojio drugo mesto u generalnom plasmanu medju najboljim juniorima Evrope – kaže sa osmehom jedriličar svetske klase Milivoj Dukić. – A onda učešće na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i Rio 2016.godine bili  su odličan pokazatelj kvalitetnog rada.

   Milivoj Dukić jedan je od najboljih jedriličara na našim prostorima. Najbolji znaju šta je to što presudi da je neko prvi a neko drugi, ili deseti? Ta, mala – velika razlika?

– Ja mislim da je tajna najboljeg što nikada ne odustaju. Jeste tu presudna i motivacija i odlučnost i istrajnost i vera i ljubav, ali najjača je misao: Nikad ne odustaj!

    Da bi neko bio najbolji u nečemu što radi podrazumeva se da mora da voli, veoma da voli to što radi. Milivoje obožava jedrenje i more. Možda najviše zbog toga što ga osećaj na moru  dok jedri čini neponovljivo slobodnim i srećnim.

– Taj osećaj slobode i neograničenih misli, to je nešto fantastično. Ispunjava te celim bićem – kaže on.

  Mnogo je  priča ispričano o moru, ali svaki čovek je nova priča. Na velikoj vodi svako  može da nauči mnoge stvari. Sam sa sobom  čovek ima mnogo vremena za razmišljanje i, jednostavno, to vreme posvećuje nekom samorazvoju.

regata

– Od mora sam naučio da poštujem prirodu, a kao nagradu za to dobio sam slobodu.

  Sloboda misli, sloboda pogleda, zvuka mirisa, slobodu da  bude čovek. More je život za jedriličara, ne krije to, a smisao njegovog života stoga nije teško nazreti:

–  Veoma sam zahvalan na svemu što imam, i to osećanje zahvalnosti čini me veoma srećnim. Trudim se da  budem bolji sportista ali i bolji čovek zato što znam da te dve strane moraju istovremeno da se  razvijaju.

  Zato su za Milivoja najdragocenije ljudske vrline poštenje, hrabrost odlučnost i volja.

  Milivoje Dukić mnogo vremena prodvodi na moru i, nema sumnje, da ostatak života neće provesti „ na planini ”. Jednom mornar – uvek mornar. More daje smiraj, mudrost, more uči i, sa mora se  mnogo bolje vidi kopno i sve ono što nas na kopnu tišti i muči.

–  Često se desi da imate probleme koji vas jednostavno zatrpaju i uguše – otkriva Milivoj Dukić.- A onda se otisnete na more i sa pučine vidite da ti problemi nisu uopšte toliko veliki! Odatle vam sve izgleda mnogo bezbačajnije i manje. Zapravo shvatite da more – leči.

   Dijana Dimitrovska


 Neobično


– Najneobičniji trenutak je bio kad mi je trener saopštio, posle treninga, da je ajkula plivala  na 20 metara od mene. Bili smo na Evropskom prvenstvu na Las Palmasu(Gran Canaria,Atlantski okean).
 Ljubav
o Da li loš čovek može da voli?

– Sigurno,samo ima druge norme verovanja i ponašanja.

Društvo

O Sa kim  ni po koju cenu ne bi voleo da se nađeš u istom čamcu?

– Sa osobom koja je  jednako nestrpljiva kao i ja.